Общият индекс на цените на производител  (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител  (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

НСИ отчита спад на производствените цени през август

Общият показател на цените на производител  (вътрешен и външен пазар) през август 2020 година понижава с 0.7% по отношение на предходния месец.Това сочат данните  на Националния статистически институт (НСИ).

Понижение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.2%, и в преработващата индустрия - с 0.6 на 100, а в добивната индустрия се следи нарастване на цените - с 1.4%. В преработващата индустрия по-ниски цени на производител се следят при производството на съществени метали - с 2.4%, и при производството на химични артикули - с 1.3%.

По-голямо нарастване на цените е записано при: производството на електрически уреди, производството на питиета и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи - по 0.4%.

Общият показател на цените на производител през август 2020 година спада на годишна база с 3.1%. По-ниски цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.8%, и в преработващата индустрия - с 3.3 на 100, а в добивната индустрия се следи покачване на цените - с 4.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2020 година понижава с 0.5% по отношение на предходния месец. Понижение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.2%, и в преработващата индустрия - с 0.1%, а в добивната индустрия се следи нарастване на цените - с 0.3%.

В съпоставяне с юли 2020 година понижение на цените в преработващата индустрия е записано при производството на химични артикули - с 2.4%, и при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 1.5%. По-съществен растеж е регистриран при: производството на електрически уреди - с 1.2%, производството на питиета и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - по 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2020 година понижава с 1.9% в съпоставяне със същия месец на 2019 година. Понижение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0%, и в преработващата индустрия - с 1.7%, а нарастване се следи в добивната индустрия - с 1.9%. През август 2020 година по-ниски цени в преработващата индустрия по отношение на август 2019 година са регистрирани при производството на химични артикули - с 4.2%, и при производството на съществени метали - с 2.5%. По-значително повишаване на цените е регистрирано при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.2%, и при производството на хранителни артикули - с 3.9%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през август 2020 година понижава с 1.0% по отношение на предходния месец и с 4.9% по отношение на съответния месец на 2019 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР